Ugens Vejlenser: Ahmet Incikli

Porttræt af skolens leder Ahmet Incikli under titlen Ugens Vejlenser i Vejle Amts Folkeblad, fra den 4 november 2017

 

Ugens vejlenser: Ahmet fandt sig selv i fællesskabet

Ahmet Incikli er født og opvokset i Vejle, men selvom han er dansker og føler sig knyttet til landet og kulturen, var det forenings-fællesskabet som hjalp ham med at finde sig selv.

Ahmet Incikli er skoleleder på Vejle Privatskole, men han ser ikke sig selv som en leder, og han vil helst heller ikke være det. Han ser sig selv som en rollemodel og en god ven.

– Jeg brænder for det jeg laver og er glad for den skole vi har skabt. Vi tager udgangspunkt i vores elevers behov og gennem et fællesskab lærer vi dem at blive en integreret del af samfundet, fortæller Ahmet Incikli.

Og lige netop det at være integreret anser Ahmet for at være meget vigtigt, men han lægger ikke skjul på, at det også er svært.

– Jeg er dansker, og jeg bor i Danmark, men jeg oplever ofte at folk er bange og tager afstand. Jeg er muslim og derfor føler jeg allerede, at jeg er bagud 0-10 fra start. Jeg håber, at vi kan blive bedre til at acceptere hinanden og vores forskelligheder, siger Ahmet Incikli.

Ahmet Incikli føler, at frygten er blev værre med tiden.

– Jeg husker da jeg var barn, og når min mor bagte brød, så skulle jeg altid gå rundt til alle i opgangen og dele brød ud, fordi det gjorde vi bare. Vi delte med vores naboer. I dag oplever jeg, at naboer ofte ikke kender hinanden og ikke hilser, når de passerer hinanden på trappen.

 

“Jeg vil gerne lære mine elever, at muslimer også kan blive til noget og være til gavn for samfundet”

 

 

Fællesskabet skaber integrationen

Ahmet Incikli har altid været meget engageret i foreningslivet, og det er igennem fællesskabet, at han fandt sin plads og følte sig integreret i det danske samfund.

– Jeg er jo på mange måder født med integrationen, da jeg er født i Danmark, men som barn følte mig altid anderledes og jeg stillede spørgsmål ved min identitet, fortæller Ahmet Incikli.

Netop fællesskabet var grunden til at Ahmet Incikli sammen med nogle kammerater, valgte at starte en friskole, hvor skolens hjerte skulle være fællesskabet.

– Vi oplevede, at vores egne børn havde svært ved at finde ro i de almindelige børnehaver og folkeskoler, fordi de skilte sig meget ud og det gik ud over deres trivsel. På friskolen oplever vi, at eleverne hviler i sig selv og tager del i fællesskabet, og det kommer dem til gode, når de skal ud i den virkelige verden, siger Ahmet Incikli.

Når børnene er på skolen føler de sig, i følge Ahmet Incikli accepteret, og de kan fokusere på undervisningen.

 

Vi skal gribe mulighederne og drømme stort

Ifølge Ahmet Incikli er den største udfordring, for de flersprogede børn, han kender, at de ikke tror på sig selv og hvad de kan.

– Børnene tror ikke på, at de kan blive til noget, og det er trist at se. Jeg ønsker at de drømmer stort, for de kan blive til så meget mere, end de lige tror.

Derfor fokuserer Ahmet på, at eleverne i skolen lærer, at det er helt okay at være muslim i Danmark, og at de også har en masse at tilbyde.

– Jeg følte mig selv anderledes som barn og fandt først meget sent ud af, hvor stor en gave det er, at jeg for eksempel kan tale en masse sprog, og er en del af flere kulturer. Og det at kunne flere sprog er også en gave for vores elever. De skal bare lige se det selv, siger han.

Ahmet Incikli håber, at fremtiden ser lys ud for Vejle Privatskole og han er sikker på, at den modstand skolen ofte møder, nok skal gå over.

– Jeg ønsker at Vejle Privatskole på sigt bliver en af de bedste i landet og at den kan konkurrere med andre på kvalitet og højt niveau. Vi vil ikke være som de andre muslimske skoler. Vi er og vil være en moderne skole, slår Ahmet Incikli fast.

Related posts

Post a Comment