Åbent Hus arrangement aflivede myter

Eleverne læser koran hele dagen. Tyrkisk er fællessprog på skolen. Undervisningen foregår på tyrkisk. Lærere er kun tyrkiske og ikke uddannede. Moskéerne i Vejle bestemmer, hvad der sker på skolen. Skolen har tætte bånd til islamistisk bevægelse og tvinger eleverne til at gå med tørklæde, bede og ikke at have danske venner.

Myterne om Vejle Privatskole er mange, men de er langt fra sande. Det fastslår skoleleder Ahmet Incikli. Torsdag eftermiddag bød han sammen med skolens bestyrelse og ansatte interesserede indenfor på skolen på den landsdækkende åbent-hus-dag for alle landets friskoler.

– Vejle Privatskole er en dansk institution inspireret af den muslimske tro og båret af universelle værdier som frihed til forskellighed, kvalitet, ærlighed, faglighed og åbenhed. Fællesskabet er sammen med høj faglighed og social trivsel i fokus, og i det hele taget vil vi bare gerne give tosprogede børn de bedste muligheder, lære dem at drømme stort og bygge bro mellem det muslimske samfund og de danske normer og værdier igennem uddannelse og læring, understreger skolelederen.

 

Dialog er vejen til forståelse

Vejle Privatskole har et stort fokus på danskundervisning, fællessproget er dansk, lærere er veluddannede og flere af dem er etniske danskere. Ingen bliver tvunget til hverken at gå med tørklæde eller bede, og det er naturligvis helt i orden at have danske venner. Det kunne de godt 50 interesserede gæster konstatere efter besøget på skolen.

 

Dan Skjerning (A), Formand for Børne- og Familieudvalget

”Jeg har fulgt Vejle Privatskole tæt lige siden skolen åbnede i Løget og glædet mig til at se den nye, flotte skole på Vestre Engvej. Vi har altid haft en god dialog, og jeg vil gerne anerkende skolen for at være åbne og imødekommende trods den modvind, de har oplevet på det seneste.

Det er vigtigt at begrave myten om, at skolen er styret af en islamistisk bevægelse. Jeg har fuld tillid til skolens ledelse, når de understreger, at det ikke er tilfældet. Når jeg har haft spørgsmål, har skolen altid kommet med tilfredsstilende svar, og jeg kan på inden måde tilslutte mig et politisk krav om at lukke muslimske friskoler, der lever om til loven.”

 

Oscar Feizabadi 12 år, 6. klasse og Edin Mujkanovic, 13 år, 7. Klasse – Født i Danmark

”Der er et godt sammenhold og fællesskab på skolen. Alle er venner med alle. I pauserne spiller vi stikbold og fodbold. Alle må være med – også dem fra de mindre klasser. Vores lærer er ret gode. De lærer os en masse dansk. Vi har virkelig mange dansktimer. Som i virkelig mange. Men det er fedt nok, for vi ved jo godt, at det er vigtigt for at få et godt arbejde.

Så længe du er sød mod os, er vi også søde mod dig. Og vi er altså fuldstændig ligeglade med, hvilken religion vores venner har, når vi går til spring eller basketball i fritiden. Vi har venner fra Grejsdal Skole, Petersmindeskolen og Kirkebakkeskolen, og vi føler ikke, at vennerne har fordomme om os eller taler dårligt os, fordi vi er muslimer. Vi er bare gode venner.”

 

 

Azra Hasanbegovic (A), Medlem af Byrådet, Cand. Jur. MSF-Master i Sundhedsfremme

”Jeg er kommet for at vise respekt for det gode arbejde, skolen gør. Jeg cykler hver dag forbi skolen, og jeg ser altid glade børn, der trives og har det godt. Mange familier med tosprogede børn har valgt Vejle Privatskole, fordi skolen passer godt ind i deres liv og til de forventninger, de har. F.eks. tilbyder Vejle Privatskole modersmålsundervisning på russisk, tyrkisk og arabisk. Det værdsætter mange familier, for flere års erfaring viser, at deres børn på den måde også lærer at tale bedre dansk og trives bedre.”

 

Kim Hesel (C), Byrådskandidat

”Dialog er vejen frem, og det er positivt, at Vejle Privatskole åbner dørene og inviterer byens borgere  indenfor. Skolen har nogle dejlige lokaler og alt virker velafbalanceret. Skolens ansatte er flinke, rare og imødekommende mennesker. Alle kvinder har givet hånd til mig. Det har bestemt ikke været nogen dårlig oplevelse at besøge Vejle Privatskole. Vi har talt om, hvad der er op og ned og fået svesken på disken. Det er positivt, og alt hvad jeg kan se er helt i orden.”

 

Marie Kærgård, Pensionist bosiddende i Bredballe

”Det eneste måde at nedbryde fordomme på er gennem dialog og ved at opleve stedet. F.eks. troede jeg ikke, at der var etniske danske lærere. Den myte har jeg fået aflivet. Nogle gange behandler vi mennesker med en anden hudfarve som fremmede. Det er dumt, for de er lige så pæredanske som du og jeg. Jeg tror på, at vi skal være mere imødekommende og åbne. Vi skal tale mere med hinanden og på den måde lære at leve godt sammen.

Related posts

Post a Comment